Mange par oplever på et tidspunkt, at kemien ændrer sig i forholdet. Måske er der flere skænderier end tidligere, måske er der mere jalousi, eller måske er mange af de fælles interesser gået tabt. Der kan være mange grunde til at begynde til parterapi. Og det kan faktisk få en ret stor effekt.

Hvem bør overveje parterapi?

Først og fremmest skal man være et par – det giver sig selv. Parterapi er mest oplagt for to personer, der er i et kærlighedsforhold. Men i nogle tilfælde kan det også være tætte venner/veninder, far og søn, mor og datter eller en lignende kombination. Normalt er det dog mest almindeligt med par i et romantisk forhold, så det danner udgangspunktet for informationerne i denne tekst.

Der er faktisk ikke ret mange begrænsninger. Parterapi kan overvejes for ethvert par, som ønsker en forbedring af forholdet. Der er både par, som har små problemer, der vælger at søge rådgivning og terapi, for at rette op på dem, så forholdet bliver mere behageligt. Samtidig er der også par, der er tæt på at gå fra hinanden, som vælger at søge parterapi for at redde parforholdet, når kærligheden og tilliden begynder at falde fra hinanden.

Så der er faktisk par i mange forskellige situationer, som vælger at få hjælp fra en parterapeut. Det vigtigste er dog, at begge parter er villig til at modtage rådgivning, og at der er en åbenhed over for terapien.

Hvordan finder man en god parterapeut?

I kan starte med at finde en terapeut i nærområdet. Hvis I er et par, som bor i hovedstadsområdet, så søg efter en god parterapeut i København. Læs lidt om, hvad terapeuten har at tilbyde, og hvis det matcher det, som I leder efter, handler det om at komme i gang.

Book et par sessioner ved parterapeuten og se hvordan det går. Det er relativt nemt at få et indtryk af, om terapeuten er dygtig til sit job. Men husk dog på at det kan tage tid med at skabe resultater og med at rette op på problemerne i forholdet.

Hvilke fordele er der ved parterapi?

Der kan være mange fordele ved parterapi. For eksempel kan en god parterapeut hjælpe jer med at identificere problemerne i parforholdet og komme med forslag til, hvordan tingene kan forbedres. Terapeuten kan hjælpe jer frem til at skabe tillid og komme videre fra visse problemer. Nogle gange hjælper det også bare at kunne tale med en anden person om tingene. Der er således mange fordele, men det kræver samtidig, at I selv er villige til at være åbne og lægge en seriøs indsats i projektet.

Hvor længe bør man gå til parterapi?

Så længe som I har brug for det. Det er ganske almindeligt med en session eller to om måneden. Det kan for eksempel fortsætte over et fastsat forløb. Måske har I lyst til at vælge et bestemt antal møder fra start. Eller: Terapien kan fortsætte indtil I føler, at I har fået styr på sagerne, eller i det mindste er kommet videre fra de indledende problemer.