Danmark er ét af de lande med det højeste skattetryk i verden. Det er vores skatter der er med til at betale gildet, men derfor er der ingen der siger at man behøver betale for meget. Når det kommer til beskatning, er én af de helt store ”syndere” naturligvis topskatten. Men hvor meget betaler man i skat, og hvor meget kan man egentlig trække fra? 

Hvor meget betaler man i skat?

I Danmark har vi et såkaldt skatteloft på cirka 52%. Dette er det maksimale af hvad man kan komme til at betale i skat – dog skal man huske at tilføje arbejdsmarkedsbidrag på 8%. Det betyder at man potentielt set kan komme helt op på 60%.

Den største blok på din selvangivelse vil sandsynligvis være din kommuneskat. Afhængig af hvor du bor, vil denne variere fra kommune til kommune. Dog vil du i udgangspunkt skulle betale cirka 25% her. Oveni skal du lægge 12,13% i bundskat. Hvis du tjener mere end 513.400,- om året, skal du betale 15% af dette i topskat.

Du har nogle forskellige muligheder for at betale ”mindre” i skat, og dermed undgå at ramme topskat. 

Hvilke fradrag skal du være opmærksom på?

Det kan godt være at vi har en høj beskatning. Heldigvis er der dog også en del ting vi kan få fradrag for, der kan være med til at hjælpe lidt på økonomien. Nogle af dem vi ofte glemmer – eller til dels glemmer at udfylde korrekt, er bl.a:

Befordringsfradrag

De fleste ved hvad befordringsfradraget (kørselsfradrag) er, men mange glemmer at opdatere hvis man eksempelvis kører længere på arbejde end normalt. Det kan være hvis man kører arbejdsrelaterede ture, som ikke udløser firmabetalt kørsel. Man kan helt ned på daglig basis notere hvilke ekstra kørsler man har udført.

Håndværker /servicefradrag

Håndværker / servicefradraget kan bruges til at udføre forskellige reparationer og vedligeholdelser i sit hjem. Håndværkerydelsen har de fleste styr på. Mange er dog ikke klar over at ting som rengøring, børnepasning og havearbejde også er fradragsberettiget. Her kan man i mange tilfælde få fradrag for sine udgifter. 

Velgørenhed

Når du donerer penge til en godkendt velgørenhed, vil de ofte være fradragsberettigede. Her kan du trække op til 15.200,- fra – og samtidig støtte en god sags tjeneste. Da det er vigtigt at velgørenheden er godkendt, er det en god idé at gemme kvitteringer for dine indbetalinger. Ofte vil velgørenheden automatisk indsende disse informationer til skat.  

Stiftelsesprovisioner på kviklån

Kviklån og andre kortfristede lånetyper resulterer i et fradrag på stiftelsesprovisioner. Ofte vil lånevirksomheden automatisk indsende disse informationer til skat. Det er dog en god idé at du kontrollerer at det hele bliver meldt korrekt ind. 

Børnebidrag

De fleste har styr på at indberette børnebidrag. Men ofte kan der være små betalinger en gang imellem, der ikke bogføres. Det kan være at man ofte tager børnene i legeland, betaler for fodbold eller lignende. I stedet for at betale det løbende, kan det være en idé et hæve børnebidraget, idet disse betalinger i dette tilfælde vil være fradragsberettigede.